00 Blancolån och bostad ⋆ 2019

Blancolån och bostad

Du vet säkert att du inte kan få ett bolån på hela köpesumman när du ska köpa hus eller lägenhet. För att få ett bolån, måste du själv lägga en kontantinsats, och den måste idag vara minst 15 % av köpesumman.

15% av köpesumman på ett hus eller en lägenhet handlar om mycket pengar, och det är svårt att få fram så stora summor, inte minst för alla unga som är nya på bostadsmarknaden. Kan man inte få hjälp av familjen, måste man spara ihop till kontantinsatsen, och det är verkligen inte lätt. Det har därför idag blivit något av en trend, att framför allt unga människor tar ett lån utan säkerhet till kontantinsatsen. En del lånar till hela summan, medan andra kanske bara behöver hjälp med en del av insatsen.

Var försiktig!

Visst kan det kännas som en bra idé att ta ett konsumtionslån för att klara kontantinsatsen, och ibland också nödvändigt om man ska kunna få sin drömbostad. Men, generellt sett är det egentligen en ganska dålig lösning. Mest för att räntan på ett blankolån är så pass hög, att lånet kan bli mycket betungande. Detta med tanke på att du ju faktiskt även har ett bolån att betala av på. Kanske har du även andra lån sedan tidigare, så som studielån, som tar ytterligare tag i plånboken varje månad.

Ett bolån har en ränta som ligger mer än tio procent under ett vanligt lån utan säkerhet. Blancolån är med andra ord mycket kostsammare. Trots det har man märkt att antalet konsumtionslån har ökat sedan kravet på kontantinsats höjdes, och så har också antalet tvångsförsäljningar av bostäder gjort. Visserligen har man ingen statistik på att det är just personer som tagit konsumtionslån för att täcka kontantinsatsen, som inte klarar kostnaderna för boendet, men det är ändå en tydlig varningssignal.

En sista utväg

Men, visst kan du använda ett konsumtionslån som en sista utväg, om du inte har pengar till kontantinsatsen när du har hittat ditt drömboende. Om du är disciplinerad och gör upp en budget, så att du vet vad du ger dig in på, kan ett privatlån vara lösningen. Du måste dock vara medveten om att du kommer att vara tvungen att betala av på lånet varje månad under många år, och det kommer naturligtvis att kosta dig mycket mer än det skulle ha gjort om du hade sparat ihop till insatsen.

En annan utväg för unga, kan vara att sätta av pengar du får ut från studielånet, och använda det till kontantinsatsen. Visserligen ska detta lån också betalas tillbaka, men ett studielån är känt för låga räntor och mycket bra återbetalningsvillkor.

© 2016 lanzon.se Med ensamrätt. Denna webbplats använder cookies.
Fortsatt användning innebär att ni ger samtycke till att cookies används.

Lanzon är ett varumärke inom
Key Eco Finance Group
Kronborgsgränd 12
164 46 Kista