FAQ – vanliga frågor om konsumtionslån
Hur avgör banken om de vill låna ut pengar till mig?
Beslutet om beviljande eller avslag på ett lån, tas alltid baserat på en kreditbedömning. En sådan bedömning kan göras av speciella företag, eller av banken själv. För att värderingen ska kunna utföras på ett bra sätt, är det viktigt att du svarar ärligt på de frågor som ställs, om till exempel inkomst, arbetsgivare och andra lån. Uppgifterna kan kontrolleras, och om dina uppgifter då inte stämmer, ger det i de flesta fall avslag.
Jag har många betalningsanmärkningar. Kan jag ändå få lån?
Ja, det finns möjlighet att få ett lån även för de som har betalningsanmärkningar. Men, det är naturligtvis extra viktigt att du tänker dig för, och funderar på om det är ansvarsfullt att ta ett lån i din situation. Tänk också på att den som har betalningsanmärkning eller dålig ekonomi, ibland får en högre ränta, och ett kostsammare lån, än den som inte har några problem.
Om jag får avslag
Om du får avslag på lånet talar oftast banken om varför du inte kan få ett lån. Du kan försöka söka hos en annan kreditgivare, eller söka ett mindre lån än du först hade tänkt.
Hur hittar jag det bästa konsumtionslånet?
Det enklaste är kanske att gå till din lokala bank och söka ett lån. Räntan kan vara konkurrenskraftig, och du får bra service. Men, de vanliga stora bankerna har sällan de bästa lånen.
De bästa och billigaste lånen hittar du för det mesta på internet. Här är konkurrensen stor, och låntagarna kan lätt jämföra olika lån, vilket gör att man konkurrerar med räntor och villkor som vapen.
Hur vet jag om den ränta jag får är bra?
Den effektiva räntan varierar kraftigt mellan olika långivare. Räntan är oftast rörlig, och den följer då riksbankens styrränta. Du kan aldrig få ett lån till samma ränta som riksbankens, men det är bra om den ligger så nära denna som möjligt.
Finns det billigare sätt att låna pengar?
Om du bara behöver låna pengar en kortare period är kreditkortet ofta ett billigare alternativ. Nästan alla kreditkort ger en räntefri period, och om du kan betala tillbaka pengarna inom denna tid, slipper du ränta alls. Dessutom tillkommer inte avi-avgifter på kreditkortsskulder.
Vad händer om jag inte kan betala?
Om du inte kan betala tillbaka som avtalat, och du inte har tecknat en låneförsäkring, är det viktigt att du tar kontakt med långivaren så fort som möjligt. Förklara din situation, och försök få till en avbetalningsplan med längre återbetalningstid, eller fördelaktigare villkor. Långivare är ofta samarbetsvilliga i denna situation, eftersom de vill ha sina pengar tillbaka.