00 Hur ska man hantera inkasso ⋆ 2019

Hur ska man hantera inkasso

Om du har fått inkassokrav, hittar du här några tips om hur du ska göra.

Förhandla

Ta kontakt med kreditgivaren, och försök att utarbeta en rimlig avbetalningsplan, så att du får möjlighet att betala tillbaka skulden innan ändå större avgifter tillkommer. De flesta kreditgivare är samarbetsvilliga. De vill förstås ha tillbaka sina pengar och ibland kan du till och med få ett förmånligare avtal, för att du ska kunna återbetala din skuld.

Betala in så mycket du kan

Betala in så mycket du kan med en gång, så att du har så lite som möjligt att betala till högre ränta. Sälj sådant du sällan eller aldrig använder, för att få in pengar att betala av din skuld med.

Sök en advokat

Om det blir rättssak av det hela, så försök att hitta en advokat som är specialiserad på konsumentköplagen, som kan representera dig. Den som förlorar i rätten måste betala både skulden, dröjsmålsränta, inkasso- och rättegångskostnad. Inte sällan vinner kreditorn i rätten, på bara svaga bevis för skulden, enbart därför att kredittagaren inte infinner sig. Chanserna att vinna i rätten kan därför vara större om du infinner dig, och låter dig representeras av en kunnig advokat.

Behåll kvitton och kopior

Det finns inga bestämmelser för hur länge man ska bevara dokument och andra viktiga papper. Några experter hävdar att man bör behålla dem lika länge som man sparar skattedokument, andra menar att man nog borde behålla viktiga dokument, särskilt bevis på bosättning eller hävande av skuld, för alltid. Om det någon gång skulle uppstå en tvist om skulden, har du då full dokumentation.

Ha koll på dina bankkonton

Inkassoföretag kan skicka krav till konsumenter för utebliven betalning av skuld. Detta kan ställa till problem för familjemedlemmar, när det gäller budget och penninghantering. Experter råder att man har separata bankkonton för de nödvändiga pengarna, som undantas och inte kan utnyttjas vid indrivning. Det är lättare att berätta för inkassoföretaget att det på detta konto bara finns medel för sociala förmåner. Experter råder också gäldenärer att berätta om de har begärts i konkurs, eftersom inkassokraven stoppas då.

Förenkla inte

Det finns experter som säger att man ska undvika att lämna sitt bankkontonummer till inkassoföretag. Betala istället med anvisning, eller via en tredje parts betalningstjänst, så att du får ett kvitto på betalningen, men undvik att betala med en personlig check. De avråder också från att låta inkassoföretaget göra ett direkt elektroniskt uttag från bankkontot.

Se till att få skriftligt

Alla eventuella avtal som rör betalningar av inkassoärenden, ska bekräftas skriftligt och vara undertecknat av en representant för inkassobolaget, innan du gör någon inbetalning. Detta gör att missförstånd om belopp som ska betalas, eller tidsperiod för betalning, undviks.

Styr upp dina skulder

Försök att hitta en ackrediterad rådgivningsbyrå som kan hjälpa dig att sortera dina räkningar, och göra upp en avbetalningsplan. Om en kund är registrerad i något sådant program, kan kreditorn vanligtvis ringa byrån vid eventuella frågor. Utarbeta en betalningsplan som passar för dig och din familj.

© 2016 lanzon.se Med ensamrätt. Denna webbplats använder cookies.
Fortsatt användning innebär att ni ger samtycke till att cookies används.

Lanzon är ett varumärke inom
Key Eco Finance Group
Kronborgsgränd 12
164 46 Kista