00 Innan du lånar ⋆ 2019

Innan du lånar

Ett konsumtionslån kan hjälpa dig att få kontroll på din ekonomi. Det kan också ge dig en högre levnadsstandard , kanske i form av en ny bil eller en diskmaskin. Men, även om det finns många fördelar med ett konsumtionslån, finns det en hel del att tänka på innan du söker ett lån.

Räntan på lånet

Det banker och kreditföretag tjänar pengar på när de ger dig ett lån, är i första hand räntan. Det är alltså räntan som är det du först ska titta på när du jämför lån. Kom ihåg att den ränta de flesta långivare anger är den nominella räntan, vilket inte tar med avgifter och andra kostnader för lånet.
Det som verkligen talar om hur mycket du får betala för lånet är den effektiva räntan. I denna ränta är både räntan och andra avgifter inräknade, och den anger alltså den totala kostnaden för ett lån.

Kolla också, när du jämför lån, hur räntan uppges. Det är den årliga räntan du ska jämföra, och om det bara anges en månatlig ränta, multiplicerar du denna helt enkelt med 12. Det är inte alltid den ränta banken anger, som är den du får på ditt lån. I många fall sätts en individuell ränta, där din inkomst och betalningsförmåga avgör vilken ränta du får på ditt lån.

Planera

Det finns massor av lån och långivare, och kostnaderna kan variera rejält. Det gör att det är både nödvändigt och lönsamt att ta sig tid att jämföra noga innan man tar ett lån. Men, det finns också annat att fundera på innan du söker ett lån.

Hur mycket pengar behöver du, och hur lång återbetalningstid vill du ha på ditt lån? Gör upp en budget, och fundera över hur mycket du klarar av att avsätta varje månad för ditt lån. Tänk på att om du väljer en längre återbetalningstid, blir lånet dyrare, och det är alltså onödigt att välja en längre återbetalningstid, om du klarar att betala tillbaka snabbare.

Låna via nätet

Många vill fortfarande prata med någon fysisk person, och väljer därför att gå till banken när de ska söka ett lån. Men, du ska ha klart för dig att det för det mesta är den lokala banken som tjänar mest på att du söker ditt lån just där, och att du många gånger kan få både billigare och bättre lån om du söker ett lån direkt online.

Flexibla lån

Det finns lån som är mycket flexibla. Du kan ofta själv välja hur mycket du ska betala varje månad, och du kan utan problem betala mer när du har pengar över, och lite mindre de månader du har en ansträngd ekonomi. Ofta har du också möjlighet att utöka lånet under lånets löptid.

Dessa flexibla lån är bra för de allra flesta, men var uppmärksam på att en lite högre ränta ofta är det pris du får betala för flexibiliteten.

Har du funderat på kreditkort?

Om du bara behöver låna en mindre summa, och kan betala tillbaka på en kort period, kanske det är bättre att utnyttja ditt kreditkort. Många av dagens kreditkort erbjuder en räntefri kreditperiod, och är dessutom avgiftsfria.

Fler tips

Läs alltid villkor och betingelser innan du ansöker om lån, även om det är tråkig läsning. Ta reda på den effektiva räntan.
Är räntan fast eller rörlig?
Kan du betala tillbaka snabbt?
Ta reda på om du kan betala in extra utan kostnad.
Räkna ut den totala kostnaden för ditt lån. De flesta långivare som erbjuder lån på nätet erbjuder verktyg eller tabeller, så att du kan se kostnaden för olika lånebelopp och lånetider.

© 2016 lanzon.se Med ensamrätt. Denna webbplats använder cookies.
Fortsatt användning innebär att ni ger samtycke till att cookies används.

Lanzon är ett varumärke inom
Key Eco Finance Group
Kronborgsgränd 12
164 46 Kista