00 Räntor och avgifter på konsumtionslån ⋆ 2019

Räntor och avgifter på konsumtionslån

Det kostar att låna pengar, och räntan är den största kostnaden när du tar ett konsumtionslån. Till och med en så liten skillnad som 2-3% på räntan kan göra stor skillnad på kostnaden om lånet är högt. Om du lånar 250 000 kr, med en ränta på 10% per år, och med 12 års avbetalningstid, sparar du 90 000 kr jämfört med ett likadant lån med 13% ränta.

Månadsavgift

Månadsavgift är en avgift som långivaren lägger på ditt lån varje månad. Detta är den administrationskostnad banken har för ditt lån, och denna avgift kan ha lite olika benämningar, och kan också variera i storlek. En vanlig månadsavgift ligger på runt 40 kr. Det finns långivare som har en högre avgift, och du kan också hitta de som inte tar ut någon sådan avgift över huvud taget.

Uppläggningsavgift

Uppläggningsavgift är en avgift du bara betalar en gång. Den läggs på lånet i början av låneperioden, och kan variera ganska kraftigt. Vanligast är uppläggningsavgifter på mellan 250 kr och 1000 kr.

Om du bara tar ett litet lån, som du har under kort tid, lönar det sig att hitta ett lån med så låg uppläggningsavgift som möjligt. Det finns idag också en hel del långivare som inte tar ut någon uppläggningsavgift alls för ett mindre konsumtionslån.

Se sammanhanget

Du måste alltid se kostnaderna för ett konsumtionslån i sitt sammanhang. Man brukar säga att räntan är den högsta kostnaden, följt av månadsavgiften och sist uppläggningsavgiften. Men, detta förhållande beror förstås på hur länge du har ett lån. Vid ett mycket kort lån, är en eventuell uppläggningsavgift ofta mycket mer kostsam än månadsavgiften.

När du tänker söka ett lån, måste du ta med i beräkningen hur mycket du vill låna, och över hur lång tid du tänker ha lånet. Därefter kan du räkna ut den faktiska kostnaden för ditt lån.

© 2016 lanzon.se Med ensamrätt. Denna webbplats använder cookies.
Fortsatt användning innebär att ni ger samtycke till att cookies används.

Lanzon är ett varumärke inom
Key Eco Finance Group
Kronborgsgränd 12
164 46 Kista