00 Minska skulderna ⋆ 2019

Minska skulderna

Det är lätt att dra på sig många små lån och kreditkortsskulder, som tillsammans snabbt blir en större skuldbörda än man tänkt sig. Har du för många skulder, som du har svårt att hantera får du här några tips om hur du kan få ned dina skulder.

Översikt

Skaffa dig en översikt över din ekonomi. Plocka fram papper och penna, och ställ samman alla dina skulder. Ta med alla lån, som billån, privatlån och eventuella bolån, och glöm inte dina kreditkortsskulder. Med en överblick över din skuldsituation är det lättare att ta tag i problemet och hitta lösningar.

Gör upp en budget

A och O för att få, och kunna hålla en stabil ekonomi, är en god budget. Med en ordentlig budget kan du både minska dina skulder, och planera så att du inte behöver skaffa fler. Att göra upp en budget är nödvändigt för alla hushåll, oavsett storlek på inkomsten.

Målet för en budget är att det ska komma in mer pengar än det går ut. Börja med att lista dina inkomster. Därefter sätter du upp dina fasta utgifter, som till exempel huslån, försäkringar, el och vatten med mera. Därefter listar du de nödvändiga utgifterna, som mat, resor och liknande. Sist skriver du upp nöjen och annat som kan räknas in som ”lyxkonsumtion”. Om dina utgifter är större än intäkterna måste du förstås skära ned. Börja med att skära i lyxutgifterna, eftersom detta är sådant du kan undvara. Räcker det inte med att skära ned dessa kostnader, måste du kanske skära i de mer nödvändiga utgifterna. Det kan vara bra att se över försäkringarna till exempel, där det ibland kan gå att tjäna tusenlappar på att byta försäkringsbolag.

Skär ner på konsumtionen

För att få loss pengar att betala av dina skulder med måste du göra nedskärningar. Titta efter möjligheter att sänka dina fasta kostnader, som el, telefon och försäkringar. Laga mat hemma, istället för att äta ute, och försök handla billigare mat. Skaffa dig en hobby som inte kostar pengar.
Använd de pengar du sparar till att betala av extra på dina lån, och njut av vetskapen om att du är ett steg närmare målet, ett skuldfritt liv.

Börja spara

Att bli kvitt sina skulder handlar både om att lösa de skulder du har och att inte skaffa nya.
För att du inte ska frestas att ta till kreditkortet eller söka nya lån, när det oväntade händer, som om du blir arbetslös, bilen går sönder eller vid sjukdom, gäller det att vara förberedd. Räkna ut ungefär hur mycket du kan behöva som en buffert för att klara av oförutsedda utgifter, och sätt undan pengarna på ett speciellt konto för sådana utgifter.

Angrip skulden

När du har utfört alla ovanstående åtgärder, är det dags att angripa dina aktuella skulder. Ta de pengar du lyckats lösgöra genom budgeterande och nedskärningar, och betala av på skulden varje månad.

© 2016 lanzon.se Med ensamrätt. Denna webbplats använder cookies.
Fortsatt användning innebär att ni ger samtycke till att cookies används.

Lanzon är ett varumärke inom
Key Eco Finance Group
Kronborgsgränd 12
164 46 Kista