Lån utan säkerhet eller privatlån?

Det råder stor förvirring om betydelsen av de olika benämningarna på lån. Ska jag söka ett lån utan säkerhet, ett blancolån eller ett privatlån? Att söka lån är vanligare än någonsin tidigare, och det kan vi nog tacka de små mikrolånen, och andra onlinelån för. Men att hålla reda på alla lånenamn kan vara svårt, och faktum är att alla de namn som nämns ovan, privatlån, blancolån och lån utan säkerhet är samma sak. Kärt barn har många namn. Ett annat vanligt namn på dessa lån är också konsumtionslån, och det berättar kanske mer vad det är för typ av lån. Det är ett lån som kan användas till lite av varje. Vanligast är att använda lånet för konsumtion, men du kan förstås också ta ett privatlån för att komma ikapp ekonomiskt, eller för att betala oförutsedda utgifter.

Olika lån för olika användning

Tidigare var ett privatlån nästan alltid ett banklån på mellan 15 000 kr och 350 000 kr. Går du till den vanliga traditionella banken, ser det förmodligen ut så än idag. Detta är ett perfekt sätt att låna pengar till bil, eller kanske för att låna till kontantinsats om du tänker köpa bostad. Detta är alltså lite större lån, som ofta har en återbetalningstid på upp till 12 år. Det är denna form av privatlån som varit våra vanligaste lån, utöver bolån, under mycket lång tid.
jamfora-lan-300x225 Blancolan utan sakerhet
Idag har dessa privatlån utan säkerhet fått en stark konkurrens av alla de små och smidiga lånen som kan sökas direkt online. Eller i vissa fall också via mobilen. Smslån, mobillån, onlinelån; gemensamt kalls de mikrolån, och det namnet syftar både till att det är lån på begränsade belopp, och att återbetalningstiden är kort. Dessa lån har på kort tid blivit oerhört populära, och det är inte alls svårt att förstå. Du kan söka lån i stort sett då du behöver pengarna, och behöver inte planera i förväg. Du kan också söka alla tider på dygnet, och använder dator eller mobil, och det spelar alltså ingen roll var du befinner dig. Dessa lån har blivit en ovärderlig hjälp för många som behöver få fakturor betalda, eller som plötsligt stöter på att fantastiskt erbjudande som inte får missas.

Lån utan säkerhet behöver inte vara dyra

Många har säkert hört att det är så mycket dyrare att låna utan säkerhet, än om man har något att belåna. Självklart är det säkrare för banken att ge ett lån om du kan belåna en fastighet eller liknande, eftersom de då tar den om du inte kan betala ditt lån, och detta kan belönas med en lite lägre ränta. Men, det är oftast bara de stora lånen som ger en märkbart lägre kostnad, och om du bara behöver ett litet tillfälligt lån, kan du inte ens få ett sådant hos banken, oavsett om du vill låna med eller utan säkerhet.

Men, med lån gäller förstås samma sak som med allt annat du ska köpa. Priset varierar, och den som är en prismedveten kund kan oftast göra de bästa affärerna. För lån utan säkerhet, precis som andra lån, kan räntor och avgifter variera kraftigt mellan olika långivare. Därför är det viktigt att du jämför lån utan säkerhet innan du bestämmer dig, precis som du troligen jämför priser innan du köper en pryl.
glada-konsumenter-300x217 Blancolan utan sakerhet
Om du är noggrann när du jämför lån, och tittar på den effektiva räntan kan du också hitta billiga lån utan säkerhet. Lånemarknaden har vuxit explosionsartat de senaste åren, och det dyker ständigt upp nya aktörer. Naturligtvis finns det både bra och mindre bra långivare även bland de mindre lånen, så det gäller att läsa villkor, och ta reda på kostnaden innan du bestämmer dig för vilken långivare du ska anlita.

Möjlighet till lån utan säkerhet även vid försvårande omständigheter

Du vet säkert att det finns en del faktorer som kan göra det svårt, eller till och med omöjligt att få ett lån. En sådan försvårande faktor är betalningsanmärkningar. Om du får en betalningsanmärkning kommer den att ställa till mycket bekymmer de närmaste åren. Med en anmärkning är det nästan omöjligt at få hyra bostad och ta lån. Fram till nu har det varit i stort sett omöjligt. Men, med de små mikrolånen har det öppnats möjligheter till lån, trots betalningsanmärkning. Det gäller bara att hitta de långivare som inte tycker att en anmärkning per automatik behöver betyda att man inte kan klara ett lån. Folkia, Onea och Ferratum är exempel på sådana långivare.
smslan-med-betalningsanmarkning-375x375-300x300 Blancolan utan sakerhet
Om du inte har en fast anställning är det också svårt att hitta ett lån, och det bekymret är det många som råkar ut för idag, när det blir allt vanligare med vikariat, visstidsanställningar och andra former av jobb, där man inte får ett fast kontrakt. Många av de nyare långivarna kan godkänna denna typ av inkomst när man söker lån, och det går också att få lån även om man inte tjänar så mycket. Hos exempelvis Easycredit och Onea finns ingen inkomstgräns alls, och Medelandelån kräver bara 4000 kr i inkomst för att få låna hos dem.

Privatlån eller inte vid husköp

Att köpa egen bostad är en dröm för många. Oavsett om det handlar om ett helt eget hus eller en bostadsrätt i stan, handlar det om en affär med mycket pengar inblandade. De allra flesta måste låna för att kunna köpa en bostad, och då är det förstås ett bostadslån man förlitar sig till. Dessa lån är specifikt anpassade just för att köpa hus, och ger en lång återbetalningstid och förmånliga räntor, så att man verkligen har råd att betala sitt boende.
lana-till-kontantinsats-bolan-300x298 Blancolan utan sakerhet
Tyvärr går det inte att få ett bostadslån på hela köpebeloppet, vilket ställer till problem för många.
I synnerhet är det de som planerar att köpa sin första bostad som drabbas, eftersom de inte har någon bostad som kan säljas och ge pengar till kontantinsatsen. Det är inte heller alla banker som låter en låna till kontantinsatsen även om de beviljar ett bolån. Man får helt enkelt söka ett privatlån någon annanstans, för att ha möjlighet att köpa sitt drömboende.

Är privatlån mycket dyrare?

Att privatlån är dyrare än ett lån med säkerhet har nog de flesta hört. Och visst går det att få en lägre ränta om man ställer en säkerhet för lånet, eftersom detta minskar bankens risktagande. Men, det är inte alltid så jättestor skillnad, och hur stor skillnad det gör för kostnaden i praktiken beror också på hur mycket pengar du lånar, och hur lång tid du behöver för att återbetala lånet. Om du bara behöver ett tillfälligt lån, kanske för att betala en oförutsedd utgift, eller för att komma ikapp ekonomiskt, lånar du en mindre summa, som du betalar tillbaka på kort tid. Då gör inte den högre räntan så stor skillnad, eftersom räntan alltid beräknas på årsbasis.

Men om du vill låna pengar utan säkerhet till kontantinsatsen när du köper hus, måste du lägga lite mer omsorg på att välja ett förmånligt lån. Dels för att du då behöver låna mer pengar, och dels för att du måste tänka på att du också har ett bolån att betala på. Men, även om det är lite dyrare att låna utan säkerhet kan det också finnas många fördelar med dessa lån.

Smidigare och snabbare lån utan säkerhet

Om du behöver låna pengar snabbt är det bästa att ta ett lån utan säkerhet, och genom att kolla blancolån ränta kan du se var du kan hitta billigaste lånet utan säkerhet. När du behöver pengar direkt, eller om du vill låna trots betalningsanmärkning exempelvis, är de lån du kan söka direkt online ett perfekt alternativ.

Bland mikrolånen hittar du ett flertal långivare som ser mer till din faktiska betalningsförmåga än till eventuella anmärkningar. Långivare som Onea, Ferratum och Trustbuddy låter dig låna trots betalningsanmärkning, om du bara kan uppfylla de andra villkoren för ett lån.
lan-trots-betalningsanmarkning-300x176 Blancolan utan sakerhet
Du kanske brukar ta små lån lite då och då, eller handla på kredit och då finns risken att du har en massa förfrågningar registrerade hos UC, och det kan, som du säkert vet, sänka din kreditvärdighet i framtiden. Är du rädd för fler UC, kan du söka lån hos någon som inte samarbetar med UC, och då är det främst privatlån du kan söka.

Privatlån om du vill ha pengar idag

Den allra största fördelen med privatlån, och då i synnerhet de mindre lånen, är nog ändå att du kan få pengar så snabbt. Du kan i princip skicka in en ansökan direkt online nu, och ha pengarna på ditt konto inom några minuter. Det förutsätter att du har ett bankkonto i en bank där lånet betalas ut, men även om du har en annan bank kan du få pengarna samma dag som du skickar in din ansökan.
Så skulle det självklart inte fungera om du söker att lån med säkerhet. Då krävs en hel massa byråkrati, och naturligtvis måste också det som ska belånas värderas, på ett sätt som banken är nöjd med. Ett sådant lån kan ta ganska lång tid innan det ger några pengar på ditt konto, och det är oftast när det handlar om större lån som man föredrar att låna med säkerhet.

Naturligtvis är det också ett sätt att skaffa ett lån, om man inte blir beviljad lån utan säkerhet. Som exempel kan nämnas den som söker ett lån hos den vanliga banken, men har en betalningsanmärkning. Då är det med säkerhet ett avslag på låneansökan, och man får försöka att ställa en säkerhet för lånet istället. Kanske belåna en fastighet, eller ha någon som kan gå i borgen för lånet. Det är inte alltid detta hjälper, men att söka ett lån med säkerhet kan i dessa fall vara enda alternativet, för den som av vissa skäl har svårt att få ett privatlån beviljat. Men, ett privatlån är alltså att föredra om du behöver pengar snabbt, och dessa lån kalls därför också ibland för konsumtionslån.

© 2016 lanzon.se Med ensamrätt. Denna webbplats använder cookies.
Fortsatt användning innebär att ni ger samtycke till att cookies används.

Lanzon är ett varumärke inom
Key Eco Finance Group
Kronborgsgränd 12
164 46 Kista